Poll: Bent u gevoelig voor Zwarte Maandag?

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Woensdag 15 Januari 2020, 13:41 uur
664 x bekeken
Naar het schijnt hangt, in overdrachtelijke zin, een zwarte wolk boven de derde maandag van januari. Sinds 2005 wordt in dat verband gesproken over Blue Monday; naar de tweede betekenis van ‘blue’ in het Engels (niet alleen ‘blauw’ maar ook ‘weemoedig’). In ons eigen taalgebied wordt de dag aangeduid als Zwarte Maandag of Depri-Maandag.

De wetenschapper, die een studie maakte van dit verschijnsel, is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht een formule, waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich neerslachtig voelen. De warmte van de kerstdagen is voorbij, de zomervakantie is nog ver weg, het is nog altijd donker tijdens het woon-werkverkeer, veel dingen zijn duurder geworden, langzaam wordt duidelijk dat van goede voornemens opnieuw niets terecht zal komen en maandag is toch al een rotdag voor wie tandenknarsend naar het werk of naar school gaat. Dat gevoel. Collega-wetenschappers hoonden de formule van Arnall weg, maar toch komt het veronderstelde fenomeen jaarlijks bovendrijven.


Aanstaande maandag is het zo ver! Vandaar de vraag: bent u op de derde maandag van januari ook somberder dan anders? Of zegt u: “Blue Monday? Ik doe er niet aan mee!”?

Stemmen kan een week lang in de poll. Wilt u uw stem onderbouwen of toelichten? Mail ons via E: redactie@texelsemedia.nl.
Reacties (1)
Jan van der Star, Den Burg
15-01-2020, 16:08
Ik weet geeneens waar je het over hebt; nooit van gehoord.